HELYEK
A családhoz köthető települések

 

 

A ma Kövegy néven ismert, alig 500 lakosú falu a Viharsarokban, a magyar-román határ mellett található. Korábban Csanád vármegyéhez tartozott, 1764-ben még puszta, 1843-ban népesül be.

A település születése báró Mednyánszky Alajosnak köszönhető, aki tevékenyen vett részt az ország felvirágoztatása érdekében hozandó intézkedések kidolgozásában, meghozatalában.

Javaslatára történtek az ország ritkán lakott vidékeire új telepesek beköltöztetése, és a hazánkban addig nem ismert vagy nem kellő kapacitással működő termelési ágazatok meghonosítására. Igy került sor az egykori Csanád vármegyei (ma Csongrád megye) Kövegy község megalapítására, ahová 1843-ban mintegy száz dohánytermesztő családot telepítettek. A falut - emlékeztetve az alapítás kezdeményezőjére - éveken át ezért "Mednyánszkyházának" nevezték, de az illetékes makói vármegyei hatóság ezt nem fogadta el, így ma már Kövegy a neve.

Ma már semmi nem emlékeztet a községben Mednyánszky Antalra. Lotz Antal a Csongrád Megyei Múzeum (Móra Ferenc Múzeum) 1988. évi évkönyvében mutatja be Kövegy művelődéstörténetét, s idéz számos olyan dokumentumot, melyen a község még Mednyánszkyháza néven szerepel.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged: