HELYEK
A családhoz köthető települések

 

 

Miglész ma a kelet-szlovákiai Tőketerebes város (Kassa megye) része.

Az első mednei és miglészi Mednyánszkyak neve az 1700-as évek második felében jelenik meg a családi okmánytárban. Annyi bizonyos, hogy egy miglészi Mednyánszky Mihály 1764-ben Sajó-ládra költözött, ahol a Pálos rend világi prefektusa. Hogy Mihály a család melyik ágának leszármazottja, nem sikerült felderíteni, még Mednyánszky Dénes sem tud választ adni rá kéziratos a családfa megalkotásakor.

Mednyánszky Mihály 1786-ban zálogba adja Miglészt Bessenyey Andrásnak, ezáltal a település hosszú időre Bessenyei birtok lesz.

Mihálynak két fia születik, ifjabb Mihály és Antal. Ez utóbbi négy fia közül János minorita szerzetes lesz, Jószef egri kanonok, a papnevelde alkormányzója. A miglészi ág leghíresebb fia Sándor, aki az 1848-as szabadságharcban Klapka mellett harcol, ezredesi rangig jut, majd Klapkával, Kossuth-al tart az emigrációba. Az 1860-as évek végén hazatér, országgyűlési képviselő lesz.

A család ezen ágából származó másik Mednyánszky Sándor (a szabadságharcos Sándor unokaöccse, Mihály fia) 1906-ban Heves megye főügyésze. Fia az 1893-ban született Miklós.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged: