KÖNYVEK A MEDNYÁNSZKYAKRÓL, MEDNYÁNSZKYAKTÓL

Malerische Reise auf dem Waagflusse in Ungern
(Festői utazás a Vág folyón Magyarországon)

A könyv adatai
szerző Mednyánszky Alajos
kiadó Konrad Adolph Hartleben - Pest
kiadás éve 1844
oldalszám 241

A könyv születésének érdekes története van.

Egy bécsi grafikus tanár, Joseph Fischer készített metszeteket a Vág menti várakról, településekről, s megjelentette őket egy könyvben. Azonban a könyv szövege kívánnivalót hagyott maga után, s felkérték Mednyánszkyt, hogy mivel ő igen jól ismerte a vidéket, mely szülőföldje volt, egészítse ki a leírást.

Ám ő úgy gondolta, helyesebb, ha maga állít össze egy könyvet, s a képek annak illusztrációi lesznek. Hogy valósághűbb legyen a leírása, valóban végig utazta a Vág folyót társaival, bejárta a leírt helyeket, s így született meg a könyv.

Számos érdekességet, részletet ismerhetünk meg vidékről a könyvben, s az író érzelemmel emlékezik meg azokról a helyekről is, amelyek az ő életéhez kapcsolódnak.

A könyvet hamarosan magyarra is lefordították. Ez volt a Magyarországról megjelenő útleírások úttörő darabja. Olyan sikere volt, hogy diákok kézírással másolták, hogy minél többen olvashassák.

A könyvet 1981-ben magyar-csehszlovák közös kiadásban, a metszetekkel együtt újra kiadták, fordítója Soltész Gábor, lektora Katona Tamás volt.


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: