KÖNYVEK A MEDNYÁNSZKYAKRÓL, MEDNYÁNSZKYAKTÓL

Bardoly István szerk.: Mednyánszky feljegyzései 1877-1918

>
A könyv adatai
szerző Bardoly István
kiadó Magyar Nemzeti Galéria
kiadás éve 2003
oldalszám 440 oldal, 50 illusztráció

Bardoly István hatalmas munkával összegyűjtötte, lefordította és közzétette e kötetben Mednyánszky több tucatra rúgó naplóinak eddig még nem közölt, cenzúrázatlan darabjait. A könyvnek a közölt naplóbejegyzéseken túl legalább ugyanilyen fontos része az a több mint 900 lábjegyzet, mely egyedülálló módon rávilágít a festő életének részleteire, bemutatja azokat a szeméyleket, akik valaha fontosak voltak számára, de eddig az ismeretlenség homályában rejtőztek.

Először került teljes körűen ismertetésre sok olyan fontos információ, mint például hogy mikor, hol voltak Mednyánszkynak kiállításai, részletes és teljes bibliográfiát találunk a könyvben, s több mint 460 művét is bemutatja. Ezzel ez a legnagyobb albuma a festőnek.

De a kötet legfőbb erénye az a nyíltság, mely révén megismerhetjük Mednyánszky igazi lelki... s érzelmi világát. A könyv bevezetőjében Markója Csilla így ír:

"Mednyánszky László, a különc arisztokrata festő és az ő "drága tiszta lelke", Kurdi Bálint váci hajóslegény közötti különös kapcsolat dokumetuma ez a könyv. Egy szerelem története, melynek minden más szerelem csak előképe volt..."


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: