HELYEK
A családhoz köthető települések

 

 

Noha a Szepességben, Szepesbéla mellett fekvő Nagyőr (Strasky, Nehre) a család mindössze három nemzedékének adott otthont, mégis a legnevezetesebb és legismertebb Mednyánszky birtok.

Mindez köszönhető a csodálatos fekvésű és kialakítású kastélynak, a Szlovák Nemzeti Galéria ma itt kiállítóhelyének... és a család azon feledhetetlen tagjainak, kik itt éltek, alkottak és dolgoztak a Mednyánszkyak hírnevének öregbítéséért. Mednyánszky Ede, lánya és a méltán világhírű fia, a festő László, valamint leszármazottjuk, az 1970-es években elhunyt Czóbel Margit bárónő neve elválaszthatatlan Nagyőrtől.

Nagyőr hosszú időn át Horváth-Stancsics, majd a szirmabesenyői báró Szirmay család birtoka volt. Szirmay Boldizsár 1856-ban történt halála után a birtok és a kastély leánya, Maria Anna férjére, Mednyánszky Edére száll. A fiatal házasok - kiknek ekkor már megszületett két gyermekük, László és húga Margit - csak 1861-ben, a kastély felújítása után költözik ide Beczkóról... s életük végéig itt is maradnak, még a vándorlást, a "csavargást" sajátos életmódjának választó László is ide tér vissza megpihenni, lelki és testi vivódásai után rendszeresen itt talál nyugalmat magának.

Mednyánszky Ede szívén viselte a kastély és a birtok ügyeit. Szinte egész hátralevő életét a birtok ügyeinek intézésével töltötte, de nem felejtkezett meg a beczkói uradalomról sem.

Tovább gyarapította a családi könyvtárat, mely ma több mint 8000 pótolhatatlan könyvet, iratot őriz Európa majd' minden nyelvén.

1895-ben bekövetkezett halála után a kastély és a hozzá tartozó vagyon Lászlóra szállt. De az ekkor már neves festőt a földi javak, az anyagiak a legkisebb mértékben sem foglalkoztatták. A vagyoni jogokat hugára testálta, természetesen ezzel együtt ugyanúgy otthonának tekintette Nagyőrt, mint azelőtt. A kastély utolsó lakója Czóbel Margit (Mednyánszky Margit és férje, Czóbel Istán leánya) volt, aki 1972-ben hunyt el.

A kastélyról, Nagyőrről rengeteg leírást olvashatunk László okán. Már a XX. század elején Malonyai Dezső Nagyőr és Beczkó légkörével magyarázza a neves festő képekben tükröződő lelkivilágát. László sokszor festette le a kastélyparkot, a mellette futó Poprád folyót, az épületet. Amikor Rudolf trónörökös javaslata alapján elkezdődött az Osztrák-Magyar Monarchiáról szóló grandiózus könyvsorozat készítsée, természetes volt, hogy Mednyánszkyt kérték fel a nagyőri fejezet illusztrálására. Az ő festménye alapján készült metszet mai napig a kastély legszebb ábrázolása.

Nagyőr és a kastély Késmárktól alig néhány kilométerre fekszik. A nagyváros felől a településbe beérve (a Mednyánszky utcán) a kastély hatalmas parkja fogadja a látogatót, melyet délről a Poprád folyó határol.

A szépen ápolt parkban nyugszik Mednyánszky Margit, és lánya Czóbel Margit.

A romantikus stílusban épült kastélyban ma a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) kiállítótermei találhatók. A kiállításon a kastély egész történetét bemutatják a kezdetektől. A termeket Mednyánszky László festményei díszítik, az SNG itt gyűjtötte össze és mutatja be a művész Szlovákiában található festményeinek jelentős részét.

Természetesen számos, a Mednyánszky családhoz köthető kiállítási egység, tárgy is megtekinthető. Közülük is legfontosabb a számos ritkaságot őrző hatalmas könyvtárszoba, ahol látható a falon az a XIX. század vége körül festett családfa, melyet a hazai közönség a 2003-as Nemzeti Galéria-beli Mednyánszky kiállításon ismerhetett meg.

A kastélytól néhány méterre, az út másik oldalán egy, a kastéllyal azonos korban és stílusban épült harangtorony található.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged: