Mednyánszky Ede

Életrajzi adatok

Születési dátum:1823.II.20.

Születési hely:Beczkó

Szülei: Mednyánszky József (1789-1868) és Eleonóra Richert de Vihr

Foglalkozása:

Házastársa: Szirmai Annamária

Gyermekei:Margit és a festőművész László,

Elhunyt:1895.VII.25.


A Beczkón született Mednyánszky Ede a Haynau által kivégeztetett Mednyánszky László honvéd őrnagy és a szintén a szabadságharcban dicsőséget szerzett tábori pap, Cézár testvére volt. A szabadságharc kitörésekor ő is reaktiváltatja magát, parancsőrtiszt Görgey mellett, majd a feldunai seregben szolgál hadnagyként, később századosként.

A szabadságharc végén egyes források szerint a komáromi vár védőinek menlevelével mentesül a felelősségre vonás alól, más források szerint közlegényként besorozzák és csak váltságdíj fejében szabadul. .

Annyi bizonyos, hogy 1850-ben visszatér beczkói birtokára, feleségül veszi Szirmay Annamária bárónőt. Két gyermekük születik. László, a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakja, és Margit, ki később Czóbel báró felesége lesz.

Felesége apjának, Szirmay Boldizsárnak halála után a nagyőri birtok és kastély reá száll, s azóta is a Mednyánszky-kastély nevet viseli. Az épület felújítása 1861-ban fejeződik be, ekkor családjával ide költözik Beczkóról.

Ede a birtokán igyekszik a sors által rábízott embereknek, családoknak a lehető legjobb körülményeket teremteni, ügyes-bajos dolgaikban segíti, ha kell, képviseli őket.

Lánya, Margit visszaemlékezéseiben írja, hogy apja állandóan úton van Beczkó és Nagyőr között, hogy mindkét birtok ügyes-bajos dolgait intézni tudja. A fennmaradt dokumentumok is azt bizonyítják, hogy gondos, odafigyelő gazdája volt javainak.

A nagyőri otthon gyermekei számára is mindig biztos hely, László gyakran tér vissza kalandozásai, csavargásai után. Ő is és húga is nagy szeretettel szólnak édesapjukról, László számtalanszor megörökíti portréját.

1895-ben bekövetkezett halála Lászlóban komoly lelkiválságot okoz.

Az idős báró a családi örökséget - mind az anyagi javakat, mind a felhalmozott hatalmas szellemi örökséget, a könyvtárat, a családi levéltárat - óvja, vigyázza; a mai napig a történelemkutatás fontos forrásának számítanak az ott megőrzött dokumentumok.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged:

Mednyánszky Ede

Mednyánszky Ede a nagyőri kastélyban
(Mednyánszky László festménye)

Mednyánszky Ede kézírása