HELYEK
A családhoz köthető települések

 

 

A Vág folyó melletti egykori Mednyánszky birtok, Veszele 1899-től a Vígvár nevet viseli. Észak-Szlovákiában, a lengyel határ mellett, és az ország középső vidékén, a Garam mellett is volt egy-egy Veszele nevezetű település (sőt, Csehországban is...), melyekkel gyakran keverik a települést. (A közismert internetes lexikon, a Wikipedia például az előzőt - hivatalos nevén Oravsky Vesele-t - nevezi meg Mednyánszky Dénes szülőhelyeként.)

Pedig ez a Veszele sokkal közelebb feküdt az egykori Mednyánszky birtokokhoz, mint a többi névtestvére. Egykor a beczkói birtok része volt, északi szomszédjában, Rákfalun a mai napig áll a Mednyánszky kastély.

Veszele hosszú évszázadokon át a család birtoka volt. Egy-egy családtag megválik részétől (pl. Jónás 1000 Ft-ért eladja birtokrészét a XVI. században Nádasdy Ferencnek), de a település még az 1900-as évek elején is felerészben a családé, ekkor nevezetesen Mednyánszky Alajosé. Itt születnek második házasságából gyermekei (Dénes, Géza és Hedvig). A veszelei plébániatemplomban nyugszik Alajos első házasságából született lánya, Jozefa, és magát az idős bárót is itt helyezik örök nyugalomra 1844-ben.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged: