HELYEK
A családhoz köthető települések

 

 

A nyugat-szlovákiai Livina patak partján fekvő kis falut alig néhány százan lakják.

Fő látványossága az egykori udvarház, a körülötte még ma is meglévő szép kastélypark, valamint a kis magaslatra épült plébániatemplom.

A Mednyánszky család három nemzedéke nevezhette magá sissói leszármazottúnak a XIX. századig. András unokája, Ferenc költözött Sissóra. Két fia született, kik közül János a gödöllői Grassalkovich uradalom jószágigazgatója volt. Az ő lánya volt az a Mednyánszky Berta, akibe Petőfi halálosan beleszeretett, s akit feleségül is kért apjától. Petőfi a teljesületlen szerelem hatására írta Szerelem gyöngyeinek című kötetben összegyűjtött verseit.

Bertának három fiútestvére volt (Tivadar, Ede és János), nagybátyjának Józsefnek pedig három fiú leszármazottja (György, Ernő és József). Ők már megélték XX. századot, így a ma élő Mednyánszkyak részben őket tudhatják ősüknek. A családfa utóbbi egy évszázados felállítása még a jövő feladata...

A sissói ág az ősi Mednyánszky címer kissé módosított változatát használta. Mednyánszy Dénes jegyzi fel kéziratos családtörténetében az alábbiakat:

"A három nyíl alatt függ vadászkürt, felül oldalt csillag és félhold. Birtokomba került egy markos nagy vaspecsét sárgaréz nyomólappal, körülírásban a név predicatuma: da eadem et Kis.Cheviny /: Chlivény, oszlán táján, hol kis birtokuk is volt.:/"


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged: