Mednyánszky János

Életrajzi adatok

Születési dátum: 1799 körül

Születési hely:

Szülei: Mednyánszky Ferenc

Foglalkozása:

Házastársa:

Gyermekei: Tivadar, Ede, János és Berta

Elhunyt: 1855


A sissói Mednyánszky ág fia.

Igen nagy műveltségű, a mindennapi élet dolgaiban járatos férfiú volt. 1839-től a gödöllői Grassalkovich uradalom inspectora (felügyelője, jószágigazgatója), aki erős kézzel igazgatja a hatalmas birtok ügyeit. Nem volt könnyű a dolga, ugyanis az 1841-ig élt III. Grassalkovich Antal herceg, majd a vagyont öröklő veje nemigen törődtek azzal, hogy a hatalmas birtok ügyei rendben menjenek.

Ám nem erről maradt nevezetes, hanem lányáról, s annak nem mindennapi udvarlójával való kapcsolatáról.

Ez a valaki nem kisebb személy volt, mint a nemzet költője, Petőfi Sándor. A költő a gödöllői lelkész felesége révén 1845-ben ismerkedik meg Mednyánszky Bertával, János lányával 1845-ben. Halálosan beleszeret, megkéri a kezét, de Mednyánszky János hallani sem akart arról, hogy a lánya egy csepűrágó felesége legyen. A költő hozzá írt leveleit eltüntette, Berta csak titokban találkozhatott vele.

Petőfi a teljesületlen szerelem hatására írta Szerelem gyöngyeinek című kötetben összegyűjtött verseit. A könyv díszpéldányát megküldte Bertának, és ahhoz a laphoz, ahol a bokrétáról szóló költemény van, mellékelte azokat a préselt virágokat is, melyeket akkor gyűjtött a lánynak, amikor Gödöllőn együtt sétálgattak.

Mednyánszky János sírja a szlovákiai Szedmerőc (Sedmerovce) temetőjében található. A sírkövön halálozási évének 1855 került feltüntetésre, s a felirat szerint 56 éves korában hunyt el. A sírkő különlegessége, hogy rajta a sissói Mednyánszky ág címere látható: a mednei címer, azaz a koronával átfogott nyílvesszők alul kiegészítve egy kürttel, felül félholddal és csillaggal. Ismereteim szerint a család sissói ágában csak két János volt, a gödöllői inspector és fia. A sírkövön az elhunyt "idősb"-ként került megnevezésre, tehát bizonyos, hogy alatta a Berta apjaként elhíresült János nyugszik.


Ha valami jobban érdekel, vagy segítségre van szükséged:


Mednyánszky János sírköve
(forrás: Wikipédia)